Algemeen Nederlands


Algemeen Nederlands 1.0

Nederlands dat niet gebonden is aan een bepaalde regio, een bepaalde groep personen of een bepaald vakgebied
'Niet gebonden aan een bepaalde regio' betekent dat stadsdialecten en streektalen buiten beschouwing gelaten worden, bv. taal die beperkt is tot Amsterdam, Oost-Vlaanderen of Groningen. Nederlandstalig België en Nederland zijn niet op te vatten als dialectgebieden of regiolectgebieden, maar als grotere taalgebieden met een eigen identiteit, als gevolg van een eigen historisch-maatschappelijke, bestuurlijke en culturele ontwikkeling. Algemeen Nederlands is iets anders dan Standaardnederlands.

Algemene voorbeelden


Nog eens de heer Caluwaerts: "We hebben weliswaar een banenplan, maar toch is job het gewone woord in Vlaanderen. Waar ligt de nuance? Het verschil? Wat is correct in het Algemeen Nederlands? U hebt gelijk, meneer Caluwaerts: de Vlamingen houden van jobs. We hebben jobstudenten, onze bloedeigen krant heeft het elke zaterdag over zo'n veertig "pagina's jobs" en in een recente informatie van de Vlaamse overheid staat te lezen dat ze "ideeën (wil) zaaien om jobs te oogsten". In Nederland daarentegen zouden ze respectievelijk werkstudenten, vacatures en banen hebben geschreven. Kennen ze daar dan geen jobs? Jawel, maar alleen in één register: ze gebruiken het alleen in spreektaal.

De Standaard,

Vindt u dat de Limburgse dialecten 'iets' uit het verleden zijn, dat het onsamenhangende brabbeltaaltjes van sukkelaars zijn of ze een goede beheersing van het Algemeen Nederlands in de weg staan? Dan heeft u zich ooit onjuiste vooroordelen laten aanpraten en wordt het hoog tijd dat u zich via de kringwerking en de Veldeke-publicaties een genuanceerder en correct beeld vormt van wat dialecten zijn en wat hun waarde is.

http://users.pandora.be/luc.klaps/R-dialecten.htm,

Met Pée in gesprek, bleef ik me er scherp van bewust dat ik tegenover de voorzitter van de Vereniging voor Beschaafde Omgangstaal zat, die een groot deel van zijn leven had geijverd voor het Algemeen Nederlands in Vlaanderen.

Hier komt nooit niemand niet, Jeroen Brouwers,